Роботите може да ги заменат луѓето на 20 милиони работни места наредниве 10 години

Од:

Роботите би можеле да ги заменат луѓето на 20 милиони работни места во светската индустрија до 2030 година, со што може да се влоши состојбата околу општествената и географската нееднаквост, но и тоа позитивно да влијае на економскиот раст.

Најмногу ќе бидат погодени работните места со најмалку квалификации, и тоа на нерамномерен начин во однос на земјите и внатре, во самите држави, стои во анализа на Оксфорд економикс.

Роботите веќе имаат заземено неколку милиони работни места, а тој тренд напредува во сѐ поголем број области благодарејќи на развојот на технологијата и вештачката интелигенција, сметаат британските аналитичари. А некои професии пак, поради модернизацијата, биле укинати како застарени, што претставува нормален и „природен“ општествен развој.

Роботизацијата ќе влијае на зголемувањето на продуктивноста и на економскиот раст, па така, светската еономија би можела да има заработка и до пет трилиони долари до 2030 година.

Работните места што бараат „сочувство, креативност и рационална интелигенција” ќе останат во рацете на луѓето уште децении, додека пак, роботите ќе бидат повеќе присутни во трговијата, здравството, угостителството, транспортот и земјоделството, се вели во извештајот.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Претставени девет човеколики роботи: Нема да правиме востание против луѓето

Катерина Ѓуровски

Во Белград почнаа со роботи за достава-квадратна кутија се движи низ главниот град

Предраг Петровиќ

Американските компании ги заменуваат работниците со роботи

А1он

Револуционерни роботи-земјоделци во Калифорнија

Ана Ололовска

Робот што може да работи и како наставник

Ана Ололовска

Путин ја прогласи 2021 за година на науката и технологиите во Русија

Жарко Настоски