Ковачевски: „Бехтел и Енка“ не сакаат договорот да биде достапен на пошироката јавност

Од:

Премиерот Димитар Ковачевски рече дека Владата го крие договорот со „Бехтел и Енка“ затоа што инвеститорот побарал одредени делови од договорот да бидат деловна тајна недостапна за пошироката јавност.

Јавното претпријатие за државни патишта кое е потписник на договорот тежок 1,3 милијарди евра, вакви слични договори склучило и со други изведувачи.

– Се работи за договор каков што ЈПДП има склучено и со други изведувачи, овојпат се склчува договор за проектирање и изведба. Во тој договор, како и во секој друг, има ниво на доверливост. „Бехтел и Енка“ нормлано не сакаат такви деловни тајни да бидат достапни на пошироката јавност. Но, не значи дека со одредени процедури не е достапен.

Јас ги повикав Антикорупциска и Обвинителството да го погледнат договорот и целиот случај од почеток од крај.

Во моментот кога ЈО ќе го побара договорот, тие ќе го добијат. Секој договор има степен на доверливост и врз основа на тој степен тие се достапуваат до оние кои имаат пристап до такви договори. Така што, никој не крие ништо од никого – објасни премиерот Ковачевски.

Би можело да ве интересира

Се однесуваат насилнички, нудат само да нѐ исплатат – жители на прилепско село бараат времена мерка против „Бехтел и Енка“

Договорот со „Бехтел и Енка“ не може да се декласифицира, Владата ќе се пазари да добие повеќе километри за цената

(ВИДЕО) Ковачевски: Гледаме политички пазар, без јавна дебата, за зголемување на државната управа

Горан Наумовски

Ковачевски официјално се повлекува од функцијата претседател на СДСМ

Горан Наумовски

Жителите на прилепски Оревоец со иницијативи и претставки до судовите за ископот на „Бехтел и Енка“

Европски фронт: Дали „Вреди“ се согласиле со ВМРО за ревизија на Коридорот 8