ВИДЕО: Антикорупциска отвори предмет за паушалите на Штерјев, Вангеловски и Караџовски

Од:

Антикорупциската комисија по соптвена иницијатива, ќе утврдува дали експретседателот на Судскиот совет, Зоран Караџовски, првиот човек на Врховниот суд Јово Вангеловски, како членови по функција во Управниот одбор (УО) на Академијата за судии под раководство на Анета Арнаудовска, три години земале месечни паушали од по 10.000 денари што законски не им следувале, а една година овој паушал го земал и претседателот на Советот на јавни обвинители Коле Штерјев. Ова беше објавено на отворена јавна седница.

Сомнежите се дека Караџовски, Штерјев и Вангеловски, го прекршиле Законот за акдемија на судии и јавни обвинители од ноември 2015, кога бил донесен, до октомври 2018 година кога беше избран нов Управен одбор. До тогаш, Караџовски и Вангеловски и Штериев добивале надомест по стар закон кој важел до февруари 2015.

Пречката за исплата на овие паушали е што во Законот за академија на судии и јавни обвинители, донесен во февруари 2015, членовите по функција: првите луѓе на судскиот и обвинителскиот совет, на Врховниот суд и државниот обвинител, не членуваат во Управниот одбор на Академијата, па оттука немале право да земаат паушали.

Во преодните и завршни одредби на Законот пишува дека стариот Управен одбор може да се задржи само три месеци додека се подготовките за избор на новиот. Сепак, Управниот добр со членовите по функција и со паушалите, се задржа незаконски три и пол години, сè до 19 октомври кога беше избран новиот.

Би можело да ве интересира

Николовски: Мојата позиција во Владата не се коси со ДКСК, борбата против корупцијата ќе ја водиме преку многу канали

А1он

Владата ѝ одговори на Антикорупциска: пратениците назначени за министри ќе земаат само една плата

А1он

Со закон за потекло на имотот ДКСК ќе се бори против функционери кои го ставаат имотот на туѓо име

Ана Ололовска

ДКСК: Кај Ангеловска нема кривична одговорност, но потребно е доуредување на категоријата судир на интереси во сите прописи

Ана Ололовска

Седница на Државната комисија за спречување на корупцијата

Ана Ололовска

Антикорупциска ќе испитува дали има судир на интереси кај министерката Ангеловска

Ана Ололовска