ФИТР го запира финансирањето на фирми што ја злоупотребиле државната помош

Од:

Фондот за иновации и технолошки развој ја запира реализацијата на проектите од компании што се најдоа на листата на УЈП за неисплатени минимални плати од државна помош.

Како што информираат, станува збор за три активни проекти, од кои за еден се досега исплатени финансиски средства (Гери Ван Симон ДООЕЛ), а кои се предмет на мониторинг од страна на меѓународна ревизорска куќа. За активните проекти на останатите две компании (МСТ Солушн и Лини 08 ДООЕЛ) досега не се исплатени финансиски средства од Фондот.

Овој чекор следи по објавените податоци од УЈП и Генералниот секретаријат на Владата, што укажуваат на несоодветен однос на овие компании кон работниците, особено во време на глобална пандемија со КОВИД 19. Истото, сериозно влијае врз угледот, а со тоа и капацитетот на овие компании за реализација на предвидените проекти. Потсетуваме дека капацитетот, како и поширокото влијание на проектите се дел од критериумите за евалуација и доделување на финансиска поддршка од Фондот, стои во соопштението.

Додаваат дека одлуката во однос на натамошниот статус на овие проекти ќе биде донесена од страна на Комитетот за одобрување на инвестиции на Фондот, а по завршување на процедурите пред надлежните институции задолжени за реализација на државната помош за минимална плата.

Фондот за иновации и технолошки развој, истакнуваат, спроведува строги процедури и механизми за заштита на јавниот интерес и средства, што важи за сите корисници, без исклучок.

Би можело да ве интересира

Финансиска поддршка за технолошки развој за 87 компании, најголем дел се микро претпријатија

Ана Ололовска

Земјава меѓу последните по вложување во истражувања – нов Повик на ФИТР за соработка на бизнисот и науката

Ана Ололовска

777 фирми кои инвестирале за време на пандемијата се пријавиле за владина помош

А1он

ФИТР: Северна Македонија продолжува да напредува на листата на Глобалниот иновациски индекс

Ана Ололовска

ФИТР: Презентација на 28 предлог – проекти за справување со климатски промени

Ана Ололовска

Анкета на ФИТР: Домашните компании се подготвени да инвестираат за да излезат од кризата

Ана Ололовска