Бугарија ги укинува таксите за транзит на рускиот гас кон Србија и Унгарија

Од:

Владата на Бугарија ќе ги укине таксите на транзитот на рускиот гас низ таа земја кон Србија и Унгарија, соопштило за Танјуг бугарското министерство за рударство и енергетика.

Станува збор за такси кои се на сила од половината на октомври, а Србија и Унгарија кои добиваат гас преку транзитниот гасовод од Бугарија го осудија овој потег, стравувајќи дека дополнителните трошоци ќе ги платат потрошувачите.

Србија и Унгарија поради бугарските такси официјално ѝ се обратија на Европската комисија. Унгарија е членка на Европската Унија и смета дека воведувањето на овие такси било спротивно на европските правила.

„Србија упати официјално обраќање до Енергетската заедница во чија работа учествува и Европската комисија. Сакаме да бидеме сигурни дека нема кршење на европските регулативи. Во разговор со бугарската страна го надминавме овој предизвик кој сигурно ќе имаше негативни финансиски последици на Србија и Унгарија“, кажа српската министерка за енергетика Дубравка Џедовиќ Хандановиќ.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Бугарија повторно има преодна влада, на избори оди на 9 јуни

Романија и Бугарија делумно влегоа во Шенген зоната

Нов земјотрес ја стресе Бугарија

Бугарија оди на нови избори

Во Бугарија не е постигнат договор за нова влада

Почина бугарскиот патријарх Неофит