Луѓето кои јадат пржени јајца се обично од средната работничка класа, додека кајганата ја преферираат ониe без деца. Начинот на подготвување јајца не зборува само за нашиот вкус, туку го открива и нашиот карактер, ги открива тајните за општествената класа, па дури зборува и за нашиот сексуален нагон.
„На испит“ биле 1010 возрасни лица и било утврдено дека оние кои преферираат поховани јајца се друштвени, тие што јадат варени јајца се неорганизирани, оние кои сакаат пржени јајца имаат изразен сексуален нагон додека лицата кои јадат матени јајца и омлет се самодисциплинирани.
Истражувањето го спроведе британското Здружение на производители на јајца со цел да ја испитаат психологијата на потрошувачите.
Резултатите покажуваат дека луѓето кои јадат поширани јајца имаат поголема веројатност да бидат посреќни во однос на другите, додека оние кои јадат тврдо варени јајца покажуваат најголема склоност кон развод.