Половина од светската храна завршува во ѓубре

Од:

Околу половина од светската храна – две милијарди тони, завршуваат во ѓубре, покажа истражувањето на еден Британски институт кое го пренесува БиБиСи.

Фрлањето храна во ѓубре е последица на лошото чување на намирниците, строгите прописи на продажбата до точно одреден датум, на прекумерната количина на нарачани производи и избирливоста на клиентите, покажа студијата на Институтот за индустриски инженери.

Истражувањето покажа дека околу 30 отсто од зеленчукот во Велика Британија не се бере или собира, исклучиво поради изгледот кој не ги исполнува критериумите на големите трговски синџири.

Секоја година во ѓубре завршуваат помеѓу 30 и 50 проценти од четирите милијарди тони храна произведена во целиот свет, а највеќе во европските земји и САД.

Би можело да ве интересира

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ

На божиќна забава во Франција, 700 работници на „Ербас“ се затруени со храна

ЕК: Македонија e добро подготвена во делот на безбедноста на храната

СДСМ: Поевтинуваат над 500 производи од 25 категории, го штитиме стандардот на граѓаните

Бектеши: Инфлацијата на храната ќе биде пет отсто до крајот на годината, тоа ви го ветувам

Орце Костов