Откриени лилјаци кои носат мутација на коронавирус, се заканува опасност од нова пандемија

Од:

Тим научници од Лаос проучуваат лилјаци од четири различни пештери во оваа област, кои во себе содржат соеви на коронавирус слични на Сарс-ков-2.

Новите научни сознанија се само еден чекор до докажувањето дека новиот сој на коронавирусот потекнува од природата, а не од лабораторија.

Тимот научници не откриле Сарс-ков-2 во лилјаците, но откриле делови од коронавирус кои се потребени за помали мутации да прераснат во нов сој.

„Делови многу блиски до оние на раните соеви на вирусот Сарс-ков-2 одговорен за пандемијата, постојат во природата, тие се пронајдени кај неколу видови лилјаци од семејството „Rhinolophus“, пишуваат авторите на студијата која е во процес на научна рецензија и која е објавена во предиздавачки вид во „Nature Portfolio Journal”.

Сепак, додека студијата во потполност не ја елиминира теоријата дека вирусот можеби е вештачки направен во лабораторија, процесот на истражување продолжува како би се добиле целосни одговори.

Откритието на научниците во Лаос, исто така нагласува дека уште пандемии, слични на коронавирусот се наоѓаат во состојба на мирување во природата.

Би можело да ве интересира

Кон: Мораме порано да ги отпуштаме пациентите за нов кревет, ковид пропусниците не се доволни

Ана Ололовска

СЗО пандемијата со Ковид-19 ќе трае и во 2022 година

Ана Ололовска

Спортските натпревари во Грција со зголемен број гледачи

Ана Ололовска

Ковид-19: Се зголемува смртноста кај младите невакцинирани пациенти во Црна Гора

Ана Ололовска

Британскиот министер за здравство не исклучува бројот на заразени со Ковид-19 да биде 100.000 дневно

Ана Ололовска

Во Индија аплицирани веќе милијарда вакцини против Ковид-19

Ана Ололовска