Еврокомисиjaта препорача ДНК анализи на замрзнатите полупроизводи од говедско месо во ЕУ

Од:

Европската комисија им препорачува на сите земји-членки на ЕУ да извршат ДНК анализи на замрзнатите полупроизводи од говедско месо, изјави синоќа еврокомесарот за здравство и потрошувачки прашања Тонио Борч, по вонредната министерска средба во Брисел, посветена на скандалот со коњското месо откриено во производи со етикети на говедско.

– За утврдување на вистинските размери на проблемот ние ги замоливме националните санитарни власти да направат ДНК анализи на соодветните производи, нагласи еврокомесарот.

Предлогот ќе биде испратен денеска до сите земји-членки на Унијата.

Од своја страна, ЕВРОПОЛ се ангажира да ги координира криминалните истражувања, кои се водат во неколку земји на ЕУ, со цел да се утврди каде е извршена измамата која доведе до употреба на коњско наместо говедско месо.

Би можело да ве интересира

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ

На божиќна забава во Франција, 700 работници на „Ербас“ се затруени со храна

ЕК: Македонија e добро подготвена во делот на безбедноста на храната

СДСМ: Поевтинуваат над 500 производи од 25 категории, го штитиме стандардот на граѓаните

Бектеши: Инфлацијата на храната ќе биде пет отсто до крајот на годината, тоа ви го ветувам

Орце Костов