vardariste

Македонија

Бизнис во Гази Баба: Превозници им наплаќаат на граѓани по 4.000 денари за кабаст отпад, а го расфрлаат на улица, наместо на Вардариште

Орце Костов
Граѓаните во општина Гази Баба ангажираат приватни превозници за собирање на градежниот шут кои речиси никогаш не го носат отпадот во легална депонија туку го
Македонија

Пожар на скопската депонија „Вардариште“

А1он
Денеска во попладневните часови избувна пожар на депонијата „Врадариште“, лоцирана спроти Јавното претпријатие „Лајка“ во Скопје. Командирот на скопската Бригада за противпожарна заштита, Звонко Томески
Македонија

Инспектори засилено ќе патролираат кај „Вардариште“, ќе спречуваат да се палат кабли и гуми

А1он
Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) иницираше заеднички акции со Инспекторатот на Град Скопје и МВР со цел спречување на палење кабли и гуми покрај
Македонија

Шилегов: Вардариште генерира и загаденост и смрдеа во Лисиче и Ново Лисиче, за санација се потребни 26 милиони евра

А1он
Градоначалникот на Град Скопје денеска истакна дека Вардариште генерира и смрдеа и загаденост во скопските населби Лисиче и Ново Лисиче, посочувајќи дека за санација на
Македонија

Шилегов: Во Вардариште не се депонира нов отпад, туку се врши негова примарна обработка и се носи во Дрисла

А1он
Депонијата Вардариште била во интензивно користење за фрлање на комуналниот отпад на Град Скопје од 1997 година, кога се отвора капацитетот Дрисла, и тоа што
Македонија

Затворен стационарот „Вардариште“, констатирани голем број пропусти во работењето

А1он
Поради појава на заразни заболувања кај бездомните животни и непостапување по дел од утврдените пропусти во работењето констатирани со извршената контрола на 19 март годинава,
Македонија

Акција на комуналните инспектори на дивата депонија во Вардариште

А1он
Откако депонијата во Вардариште беше мапирана како една од критичните точки за загадување на воздухот, комуналните инспектори на општина Гази Баба, заедно со Инспекторатот на
Македонија

Иницирани законски измени за решавање на проблемот со бездомните кучиња

А1он
Владата на Република Македонија на 101-вата седница иницираше измени на Законот за здравствена заштита и благосостојба на животните. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство е
Македонија

Вдомени десет кучиња во акцијата за згрижување бездомни животни

Вдомени се 10 кучиња во отворените денови за вдомување бездомни животни, што од 4 до 10 октомври ги организираа ЈП „Комунална хигиена“ и Стационарот „Вардариште“.
Македонија

Вдоми – не купувај!, акција за вдомување бездомни кучиња во стационарот „Вардариште“

А1он
Во рамки на одбележувањето на Светскиот ден посветен на заштитата на животните – 4 Октомври, ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје во периодот од 4 до