urbanizam

Економија

Почнува примената на новиот Правилник и Закон за урбанистичко планирање

А1он
Министерот за транспорт и врски Благој Бочварски денеска го потпишал Правилникот за урбанистичко планирање, со што се овозможува примена на новиот Закон за урбанистичко планирање.
Економија

Законски новини против коруптивни влијанија во урбанистичкото планирање

А1он
Полесни решенија во делот на изработка на урбанистички планови, надминување на коруптивните влијанија во оваа дејност, воведување регионални урбанистички инспектори, овозможува новиот Закон за урбанистичко
Економија

Сугарески: Нема да се создаде урбанистички хаос со новиот закон за легализација

А1он
Најавениот нов закон за легализација на дивоградби изградени до октомври 2019 година се уште се дефинира, набрзо треба да биде доставен до Владата, но нема
Видео Македонија

ВИДЕО: Темелковски признава дека во Расадник ќе има стотина нови згради, но и зеленило

Мери Јордановска
Сите државни парцели во расадникот во Кисела Вода се исчистени од згради, а останатите парцели се во приватна сопственост, вели градоначалникот на Кисела Вода Филип
Македонија

По електронски пат и издавање урбанистички планови

А1он
Министерството за транспорт и врски планира од следната година сите постапки за изготвување и одобрување урбанистички планови да се одвиваат по електронски пат, по примерот
Македонија

Јанакиески: Согласноста за урбанистичките планови ќе се издава електронски

А1он
Електронско издавање согласност за урбанистички планови е нов проект на Министерството за транспорт и врски, што денеска го најави ресорниот министер Миле Јанакиески. Како што