Конференција „Како да го зазелениме урбанизмот“

Од:

Во организација на „Зелен Институт“ од Скопје и Демократска обнова на Македонија – ДОМ, а со поддршка на „Bureau de Helling“ од Холандија, денеска ќе се одржи конференција на тема „Како да го зазелениме урбанизмот?“.

Настанот има за цел да го акцентира урбаното зеленило како неопходен услов за здрав и квалитетен живот во градовите и населените места, со отворање на прашањата за местото на зеленилото во процесот на урбанистичко планирање, колку се применува Законот за зеленило донесен во јануари 2018, со одредбите за најмалку 20 отсто зеленило на градежна парцела, за тоа каде лежат пречките за имплементација на Законот и како да се обезбеди негова поефикасна примена, а со тоа и хуманизирање на просторот.

Најавено е излагање на државниот сектретар на Министерството за животна средина и просторно планирање, Ана Петровска.

Би можело да ве интересира

ДОМ: Одземањето на концесиите за каменоломи – спас за Јабланица

Поповска: Дали Инспекторатот за животна средина купува коли со пари за лабораторија?

Ана Ололовска

ДОМ: Само со почитување на законите може да се сочува УНЕСКО статусот на Охридскиот регион!

Ана Ололовска

Трета акција на ДОМ за ослободување на дрвјата

Ана Ололовска

ДОМ: По три години, победа над рударското лоби за Иловица

Ана Ололовска

ДОМ со 60 амандмани како брана пред урбаната експанзија

Ана Ололовска