spukm

Македонија

СПУКМ: Предложениот закон ја урива студентската автономија

А1он
Студентскиот парламент при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (СПУКМ) смета дека со предложениот текст на новиот закон за високо образование, кој е предаден во собраниска
Македонија

Студентски Пленум: УКИМ се обидува да ни протне нашминкана варијанта на криминалниот СПУКМ

А1он
„Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” под превезот на „компромисно решение“ се обидува да ни протне нашминкана варијанта на криминалниот СПУКМ. Спротивно од волјата на студентите,
Македонија

(ВИДЕО) Референдум: Над 2.000 студенти побараа контрола на парите на Студентскиот парламент

А1он
Со 2.615 гласа студентите кажаа „не“ за Студентскот парламент да остане невладина организација на првиот студентски референдум на УКИМ. Оваа бројка е значително поголема отколку
Македонија

ВИДЕО: Денеска студентите решаваат за судбината на СПУКМ

А1он
Започна првиот студентски референдум на кој студентите ќе се изјаснат дали СПУКМ ќе биде дел од Универзитетот или пак ќе продолжи да постои како невладина
Видео Македонија

ВИДЕО: Со референдум студентите ќе се обидат да воспостават контрола врз Студентскиот парламент

А1он
По немилите настани за време на изборот за студентски лидер, студентите кои се дел од Студентскиот пленум ќе го организираат првиот неформален студентски референдум со
Македонија

Студентскиот лидер трошел илјадници евра, пари на студентите за авионски билети, телефонски сметки и забави

А1он
Илјадиници евра трошеле поранешниот претседателот на СПУКМ, Кирил Спировски и членовите на Студентскиот парламент за авионски билети, телефонски сметки, забави и плати, стои во извештајот
Македонија

Наставно научниот и уметничкиот совет на ФДУ не ги прифаќа резултатите од изборот на студентски лидер

А1он
Наставно-научниот и уметнички совет на Факултетот за драмски уметности во Скопје ги поддржува заложбите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ за институционално справување со состојбите
Македонија

(ВИДЕО) Од СПУКМ избегаа од задниот влез, студентите и честитаа на полицијата за “успешната акција“

А1он
По неколку обиди да заминат од просториите на СПУКМ претставниците од Студентскиот парламент во 3 часот изурина конечно успејаа да избегаат од задниот влез на
Македонија

Власта со специјалци ќе ги растерува студентите од пред СПУКМ

А1он
Голем број припадници на единицата за брзо распоредување пристигнаа пред седиштето на СПУКМ каде заедно со однесените гласачки кутии се членовите на парлементот со истечен