socijala

Македонија

Хумани луѓе донираа храна за мајката на 12-те деца и покрај хајката дека се измамници

Габриела Димковиќ-Мишевска
По објавувањето на приказната за семејството Китановски од скопски Припор, имаше негативни коментари на сметка на мајката на 12-те деца. Ја обвинија дека лаже, дека
Видео Македонија

(ВИДЕО) Мајка на 12 деца во очај: Гладни сме секој ден, а пратениците си играат со парите

А1он
Во трошна куќа, во која влагата и мувлата ѕиркаат од сите страни, живее 15-членото семејство Китановски во скопски Припор. 50-годишната Васка е самохрана мајка, болна
Македонија

(ВИДЕО) Жителите на Јака: „Елитната населба“ е целата во кал, во потполн мрак, без јавен превоз

А1он
Седум години по започнувањето на изградбата на населбата Јака, во Илинден, состојбата е непроменета – очајна, а општинската власт не почувствува никаква обврска кон своите
Македонија

„Соседи“ документарен филм за правата на лицата со психо-социјални нарушувања

А1он
Документарниот филм „Соседи“ денеска беше премиерно прикажан во Кинотека на Македонија, со цел подигнување на свеста за правото на лицата со психо – социјални нарушувања
Македонија

„Соседи“ документарен филм за подигнување на свеста за правата на лицата со психо-социјални нарушувања

А1он
Министерството за труд и социјална политика со поддршка на Програмата за развој на Обединетите нации преку заедничкиот проект „Градење на локален модел за деинституционализација на
Македонија

(ВИДЕО) Шахпаска: Опфатот за детски и образовен додаток го зголемивме за 20 пати

А1он
„Во изминатите две години се посветивме на реализација на низа мерки што обезбедуваат повеќе пари и повисок животен стандард за сите граѓани. Градиме фер и
Македонија

Од денеска почнува поднесувањето барања за новите права од социјалната реформа

А1он
Сите лица кои се во социјален ризик денеска можат да се пријавуваат во надлежните центри за социјална работа, да поднесат барања за да може може
Македонија

(ВИДЕО) Тасевска: Граѓаните да аплицираат за средства од социјалната реформа

А1он
„Во тек е реализацијата на социјалната реформа со која целосна преобразба добива системот за социјална заштита и трајно извлекуваме од сиромаштија. Ги повикуваме тричлените семејства
Македонија

Промоција на книгата „Скриениот херој во секое дете“

А1он
Здружението Новинари за човекови права денеска во Скопје ќе ја промовира книгата „Скриениот херој во секое дете“. На настанот ќе биде презентиран и проектот „Скриениот
Македонија

(ВИДЕО) Шахпаска: Со социјалната реформа, ги унапредуваме правата на лицата со попреченост

А1он
„Со новиот Закон за социјална заштита, се воведуваат низа мерки кои го унапредуваат квалитетот на животот на лицата со попреченост и нинвите смејства. За првпат