naks

Видео Македонија

ВИДЕО: За 11 години УКИМ ќе остане без професори

Ана Василевска
За 11 години, но можеби и помалку, сите редовни професори од државните универзитети ќе заминат во пензија и нема да има кој да ги замени,
Македонија

Независниот академски синдикат бара прогресивно зголемување на платите

А1он
Независниот академски синдикат (НАкС) изразува незадоволство од најавеното зголемување на платите во високото образование од само пет проценти. Бара прогресивно зголемување на платите во високото
Македонија

НАкС: Неправилности во работењето на Интеруниверзитетската конференција

А1он
Независниот академски синдикат (НАкС) соопшти дека има неправилности и злоупотреби во работењето на Интеруниверзитетската конференција, затоа што, според негови сознанија, незаконски биле избрани членови на
Македонија

Средба на НАкС со Адеми за платите во високото образование и науката

А1он
Независниот академски синдикат (НАкС) соопшти дека негови претставници вчера имале средба со министерот за образование и наука Арбер Адеми, на која изразиле несогласување со зголемување
Македонија

Независниот академски синдикат бара покачување на платите на вработените во вискообразовните и научни установи

А1он
Независниот академски синдикат го поздравува покачувањето на платите во основното и средното образование и побара зголемување на платите и за вработените во јавните високообразовни и
Македонија

Професорски пленум и НАкС: Предлог-законот за високо образование е исчекор, но има и недоречености

А1он
Професорскиот пленум и Независниот академски синдикат (НАкС) сметаат дека Предлог-законот за високо образование, кој Владата го достави до Собранието, е значаен исчекор во уредувањето на
Македонија

Соопштение на Независниот академски синдикат и Професорскиот пленум во врска со усвојувањето на извештајот на ректорот на УКИМ

А1он
Професорскиот пленум и Независниот академски синдикат испратија заедничко соопштение во врска со одржаната седница на Собраниската комисија за образование, наука и спорт на 27.06.2017. „На
Македонија

Прв конгрес на Независниот академски синдикат (НАкС)

А1он
На првиот редовен и изборен конгрес на Независниот академски синдикат (НАкС) за претседател едногласно е избрана проф. Маја Стевановиќ од Факултетот за драмски уметности – Скопје.