javen sektor

Економија

За едни има, за други нема К-15 во јавниот сектор, ќе се казнува од следната година

Маја Илиевска-Пачемска
Државните институции кои имале пари исплатиле К-15 за вработените, а оние кои немале предвидено средства во буџетите за оваа година и кои не ги исплатите
Македонија

Влада: Поведената постапка на Уставниот суд за платите на функционерите, судиите и обвинителите директно штети на обезбедувањето средства за справување со Ковид-19

А1он
Владата на Република Северна Македонија смета дека поведената постапка на Уставниот суд за поништување на Уредбата за намалување на платите на 2.060 функционери, пратеници, судии,
Македонија

Уставниот суд ќе ја оценува уставноста и законитоста на уредбите за додатоци и надоместоци во јавниот сектор, за платите на избраните и именуваните лица и за СЈО

А1он
Уставниот суд на Република Северна Македонија на денешната седница донесе решение за запирање на извршувањето на поединечни акти или дејствија преземени врз основа на уредбите
Македонија

ДСКС ќе бара анализа на законите за вработување во јавниот сектор и на злоупотребата на дискреционото овластување при вработување

А1он
По анализата на 18-те случаи за непотизам при вработување од страна на Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) на денешната седница беше соопштено дека
Економија

Левица го поддржа протестот на КСС во Прилеп: Стоиме зад сите барања кои имаат за цел подобрување на животот на работниците

А1он
Политичката партија Левица изрази поддршка на протестот на КСС во Прилеп на кој се бара усогласување на платите согласно минималната плата и реалните промени на
Економија

КСС утре на протест во Прилеп, бара зголемување на платите во јавниот сектор и исплата на К-15

А1он
Конфедерацијата на слободни синдикати (КСС) за утре најавува протест во Прилеп барајќи зголемување на платите во јавниот сектор, усогласеност со минималната плата и исплата на