fotovoltaici

Економија

Граѓаните изиграни од Владата: Платија најмалку по 5.000 евра за фотоволтаици, а ветените субвенции ги нема

Орце Костов
Министерството за економија минатиот месец распиша јавен повик за субвенции за поставени фотоволтаиици за домаќинства, но условот враќање на дел од вложеното е тие да
Економија

Измени во Правилникот за урбанистичко планирање за поставување фотоволтаици

А1он
Министерството за транспорт и врски, водејќи се од транспарентноста во процесот при подготовка на законските и подзаконските акти и имајќи ја предвид енергетската криза, пристапи
Македонија

Фотоволтаици поставени во сенка: Обвинувања за нова грешка при монтажа во Велес

Орце Костов
Училиштата во Велес инсталираа фотоволтаични панели со цел од сопствено производство да ги задоволат своите потреби и да ја намалат сметката за струја откако се
Економија

Државата ќе ги заузда инвеститорите со фотоволтаици – Сакаат да градат централи колку капацитетот на цела земја

Орце Костов
Министерството за економија со помош на УСАИД подготвува индикативен план со кој ќе ги стави под контрола градбите на фотоволтаични централи поради тоа што се
Македонија

Гимназијата во Велес со фотоволтаици монтирани на север: „Грешка во основниот проект или изведувачот толку си ја знае“

Орце Костов
Гимназијата „Кочо Рацин“ од Велес инсталираше фотоволтаични панели со цел од сопствено производство да ги задоволува своите потреби или да ја намали сметката за електрична
Економија

Субвенција од 80.000 денари ќе добијат домаќинствата ако инсталираат фотоволтаици на својот кров

Орце Костов
Министерството за економија ќе распиша јавни повици за субвенционирање на дел од трошоците за инсталирање на пвц и алуминиумски прозорци, сончеви колектори и фотонапонски централи,
Македонија

Ковачевски не открива како ѝ оди на сопругата бизнисот со фотоволтаици

Орце Костов
Премиерот Димитар Ковачевски запрашан како оди бизнисот со фотоволтаици на неговата сопруга за кој „А1он“ објави претходно, рече дека обновливите извори на енергија се нешто
Економија

Бектеши порача да не се произведува премногу струја оти нема каде да се складира вишокот

Орце Костов
Министерството за економија, Регулаторна комисија за енергетика и Македонската енергетска асоцијација ќе ја доработуваат легислативата за да се дозволи складирање на вишокот произведена струја од
Економија

За една година фотоволтаиците произвеле струја колку за шест градови во Македонија

Орце Костов
За една година Регулаторната комисија за енергетика издала 267 лиценци за производство на електрична енергија од обновливи извори, најмногу за фотоволтаични централи, а во првите
Економија

Георгиевска: Поедноставни процедури за поставување фотоволтаици во домовите и фирмите, сите пратеници да ги поддржат измените

А1он
На предлог на надлежното министерство, Владата усови законски измени за поедноставни процедури за поставување фотоволтаици во домовите и фирмите.Се укинуваат барањата до општината за да