evropa

Свет

Шулц: 9. Мај потсетник за Европејците дека живеат во заедница со висок степен на меѓусебна поврзаност

А1он
Лесно е да го празнуваме Денот на Европа во добри времиња, кога има многу работни места, а растот на економијата е висок. Потешко е тоа да
Култура

ФОТО: Изложба на симболот на Европа – Виктор Вазарели

А1он
Европа денес го слави својот Ден, ги слави идеалите кои значат мир, надеж и единство. Европскиот дух најдобро се чувствува преку уметноста, преку емоциите кои кај
Македонија

Одложен европскиот хепенинг во Центар поради дождот

А1он
Поради временската состојба се одложува европскиот хепенинг што денеска требаше да се одржи по повод Денот на Европа што го организираат општина Центар и Делегацијата на Европската
Свет

Се зголемува бројот на турски граѓани кои се враќаат од други европски држави во Турција

А1он
Тенденцијата на миграција на турски граѓани во Европа почната во 60-те години од минатиот век, сега е обратна – меѓу 2009 и 2011 година речиси 100.000 Турци
Свет

Словачка: Мајка Тереза најголем Европјанин

А1он
Според анкетата на словачките медиуми, по повод 9-годишнината од членството на Словачка во ЕУ, за најголеми Европјани на сите времиња Словаците ги прогласија Мајка Тереза,
Свет

СЗО: Во Европа жените подолговечни од мажите

А1он
Во Европа мажите заостануваат една генерација зад жените во однос на траењето на животниот век, соопшти Светската здравствена организација. – Во целина мажите заостануваат зад жените цела една