Во Бугарија приходите од системот за патарина се над петпати повисоки од одржувањето

Од:

Приходите од електронски вињети и патарини за 2021 година се над 452,5 милиони лева во Бугарија. Во исто време, одржувањето на Националната управа за патарини (НТУ) е нешто повеќе од 84,4 милиони лева, објави Министерството за регионален развој и јавни работи. Приходите одат во националниот буџет и според европското и бугарското законодавство се инвестираат само во одржување и изградба на националната патна мрежа, јави БТА.

Тимот на Министерството подготвува нормативни измени за решавање на проблемите со грешките при внесување податоци во е-вињетите и при наплатата на патарините.

Предвидено е возачите да можат еднаш да поправат неисправна вињета. Прилагодувањето ќе стапи на сила од датумот на купување. Прилагодувањето е моментално на сила. Така, при коригирање на погрешните податоци за автомобилот, ќе има можност да се избришат сите санкции наметнати во моментот. Целта е да се постигне правичност во санкционирањето на граѓаните кои купиле вињета, а не ги внеле правилно своите податоци. Агенцијата за патна инфраструктура ќе воведе дополнителни мерки за да им олесни на возачите правилно да ги пополнат податоците за своите автомобили, вклучително и преку информативна кампања.

Другите регулаторни измени ќе се однесуваат на наплатата на патарините за превозниците. Идејата е да се направи разлика помеѓу случаите на прекршителите и оние кои ненамерно или ненамерно не доставиле такви податоци до РИА за дел од патувањето. Се размислува за намалување на административните санкции за овие учесници во сообраќајот, притоа избегнување на неправедни санкции со големи казни. Во овие случаи ќе биде наведена вредноста на компензаторната такса.

Дополнително, Министерството за регионален развој и јавни работи нареди целосен ремонт на функционирањето на системот за наплата од неговото формирање до 31 декември 2021 година. Врз основа на заклучоците, ќе бидат предложени и измени за подобрување на неговата работа.

Ревизијата е поделена на два дела. Едниот е да се проучат техничките параметри на системот во однос на договорот за негова изградба.Целта е да се утврди дали даночниот обврзник навистина го добил она за што платил. Вториот дел од ревизијата треба да ги испита активностите на НТУ, анализирајќи ги склучените договори со добавувачите.

Од вкупните приходи за минатата година, 429.981.454,63 лева се од патни такси (е-вињети и патарини), а 22.542.492 лева се од казни (надоместувачки такси, казнени решенија и акти за утврдување административни прекршоци). Износот од нешто повеќе од 84,4 милиони лева за одржување на НТУ во 2021 година ги вклучува трошоците за плати, придонеси за социјално осигурување, гориво, одржување (струја, вода, топлинска енергија, телефон итн.), како и надоместоци чиј тол менаџментот мора да им плати на националните даватели на услуги како провизија за активностите што ги извршуваат. Посочената сума вклучува сè што ја обезбедува активноста на администрацијата на НТУ.

Според министерството, во управата на патарините дефинитивно нема вработени со плати од 47.000 до 53.000 лева, како што е предложено. Основните месечни примања на вработените се определуваат согласно Правилникот за платите на вработените во државната управа, имајќи го предвид степенот на работното место, квалификацијата и професионалното искуство.

Просечната бруто-месечна плата на вработен во НТУ за 2021 година е 2.242 лева. Просечниот бруто месечен надоместок на вработен во НТУ за 2021 година е 1.602 лева.

Извор: МИА

Би можело да ве интересира

Борисов со убедливо водство на изборите во Бугарија

A1on

„Галуп“ предвидува победа на ГЕРБ на изборите во Бугарија

A1on

Бугарија в недела повторно на предвремени избори, шести во последните три години

Орце Костов

ВИДЕО: Македонец фатен со 21 килограм амфетамин во Бугарија

Катерина Ѓуровски

Од патарините за пет месеци собрани 23,6 милиони евра

Бугарската амбасада во Албанија донираше во општина Пустец: „Секоја донација без задни намери е добредојдена“

А1он