Подготвување на еден хамбургер загадува колку и камион

Од:

Истражување на Универзитетот Риверсајд во Калифорнија покажа дека комерцијалната кујна, мали трафики за храна па до големите ланци за исхрана, го загадуваат воздухот повеќе од дизел камион.

„Камион на дизел гориво би требал да вози 230 километри за да исфрли ист број на честички во воздухот кои ги исфрла и скара на јаглен додека гори за подготвување на плескавица за еден хамбургер“, рече Бил Велш, развоен инженер.

За камионите на дизел гориво постојат многу катализатори и филтери, па така се регулира загадувањето, додека една скара не може никако да се контролира.

Така истражувањето покажа дека е многу поголемо загадувањето од „хамбургерите“, отколку од камионите.

Би можело да ве интересира

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ

На божиќна забава во Франција, 700 работници на „Ербас“ се затруени со храна

Скопје четврти на топ десет листата главни градови во Европа за најдобри ергенски и момински забави

ЕК: Македонија e добро подготвена во делот на безбедноста на храната

СДСМ: Поевтинуваат над 500 производи од 25 категории, го штитиме стандардот на граѓаните