Активисти за правата на животните поднесоа тужба во име на свињите во Германија

Од:

Германски активисти за правата на животните поврзани со ПЕТА, меѓународна организација за заштита на животните, поднеле тужба во име на свињи пртеотив нивната кастрација без анестезија.

Германски активисти за правата на животните поврзани со ПЕТА, меѓународна организација за заштита на животните, поднеле тужба во име на свињите против нивната кастрација без анестезија.

„Свињите повеќе не сакаат кастрација без анестезија“, рече адвокатот на ПЕТА, Кристијан Арлет, за постапките пред уставниот суд. Германскиот закон дозволува секој, што е битие или компанија, да поднесе уставна тужба.

ПЕТА сака со овие права бидат опфатени и животни, ценејќи дека нивните права се заштитени со уставот.

Портпаролот на судот потврди дека жалбата е примена во вторникот.

Ако нема основа да го разгледаат барањето, судиите го отфрлаат.

Милиони свињи се кастрираат секоја година без анестезија во Германија неколку дена по раѓањето за да се спречи развојот на месо со силен мирис и вкус.

Одлуката за прекинување на практиката е донесена на крајот на годината.

Сточарите треба да добијат обука за употреба на анестетик, но ПЕТА се спротивставува на тоа

Би можело да ве интересира

Гром уби четири горили од загрозен вид

Ана Ололовска

Брижит Бардо ќе помoгне мечето Теди кое живееше во стар кафез во Штип да отпатува од земјава

Мери Јордановска

Горило со „човечки“ прсти

Ана Ололовска

„Градинка за кучиња“ во Јужна Кореја

Ана Ололовска

ВИДЕО: Сред натпревар фудбалерите легнаа на теренот и од страв не сакаа да станат

Татјана Ташкова

Хуманитарен Новогодишен базар „Топли срца – ладни шепи“

Татјана Ташкова