ЗУПМ: Не бараме милостина, бараме да си го заработиме лебот со музика

Од:

„Во сите протоколи кои до денес ги предложи Комисијата за заразни болести, а се однесуваат на музичките настапи, не бевме контактирани ниту еднаш. Од таму излегоа смешните ограничувања за музика изразени во децибели, ние сме на работ на егзистенција и бараме веднаш да се преземат мерки за да можеме да работиме“, беше кажано на денешната прес-конференција на Здружението за унапредување на правата на музичарите.

Тие бараат итна средба со сите релевантни институции за да се дефинираат протоколите за концертни и клупски настани, ревизија на досегашните протоколи, и Владата и Министерството за култура да продолжат да одвојуваат дел од годишните општински буџети за организирање на музички настани. Исто така се надеваат дека ќе добијат правична застапеност на македонските музичари во медиумите, особено во електронските за да можат да остваруваат за неколку проценти поголеми приходи од Здружението за заштита на авторските права.

Според Здружението за унапредување на правата на музичарите, во моментов повеќе од 20.000 музичари се без никаков приход.

Би можело да ве интересира

НУК: Половина од угостителите ке извисат за помош од шестиот пакет

Битиќи: Ако треба, ќе подготвиме и седми пакет економски мерки

Жарко Настоски

Владата го усвои скратениот полицискиот час, за патниците од Индија и Бразил – 14 дена карантин

Жарко Настоски

Кузеска: Економските мерки на Владата даваат резултати, спасени се илјадници работни места

6.000 кафеани, барови и дискотеки ќе добијат државна помош

Жарко Настоски

Владата ги ажурира податоците, за граѓаните по пет месеци да ги добијат 6.000 денари кои им беа ветени

Кристијан Ландов