(ВИДЕО) ДИК: Одлуката не е усвоена бидејќи не гласале повеќе од половината запишани во Избирачкиот список

Од:

На вчерашниот референдум гласале вкупно 666 743 или 36,91% излезност, Државната изборна комисија ги соопшти податоците од референдумот.

Од нив „за“ гласале 91,46% или 609 813, додека против гласале 37 700 односно 5,65%. Овие податоци кои ги објави Државната изборна комисија на својата денешна прес-конференција ги вклучуваат и гласовите од дијаспората.

Претседателот на Државната изборна комисија, Оливер Деркоски изјави дека одлуката не е усвоена бидејќи не гласале повеќе од половината запишани во Избирачкиот список.

Извештајот со резултатите од гласањето ќе најдоцна 15 дена од денот на нивно објавување ќе биде објавен во службен весник и иститот ќе биде испратен и до претседателот на Собранието, Талат Џафери, додаде претседателот на Државната изборна комисија, Оливер Деркоски.

Галена Николовска-Ризвановиќ

Би можело да ве интересира

Даштевски: Училиштата ќе работат во вторник, ќе бидат затворени само просториите со избирачки материјал

Потпишан Кодексот за фер и демократски парламентарни избори

Горан Наумовски

Изнемоштените и болните до полноќ можат да се пријавуваат за гласање на претседателските избори

ДИК утврди, но и отфрли неколку листи за избор на пратеници во Собранието

ДИК ги потврди листите со кандидати за пратеници

Горан Наумовски

Седум партии и коалиции досега поднеле кандидатски листи за пратеници до ДИК, рокот истекува на полноќ