(ВИДЕО) Симовски: Каде беа за пописот тие 132.000 граѓани, наседнаа на убедувањето за бојкот

Од:

Три години се вршеше страшен притисок граѓаните да не го прифатат пописот, вели директорот на Државниот завод за статистика во интервју за „Макфакс“.

На прашањето колку бојкотот придонесе за добиените резултати и како ќе се оправда бројката од 132.000 непопишани граѓани за кои му забележува опозицијата, Симовски вели: „Јас ќе ги прашам нив каде беа за време на пописот тие 132.000 граѓани. Наседна добар дел од нив на убедувањето пописот да се бојкотира“.

За првично објавените резултати од пописот во некои медиуми, Симовски вели дека тие што ги објавиле заслужуваат да бидат казнети: „Заслужуваат да бидат казнети и кривично бидејќи треба да докажат дека некој им дал податоци – погрешни податоци, наседнале“.

За грешката во податоците за религиозна припадност, за притисоците и дилемата дали пописот беше политизиран, во интервју за „Макфакс“ одговара првиот човек на Заводот за статистика, Апостол Симовски.

Би можело да ве интересира

Симовски: Демографската иднина не зависи од желбата да се има деца, туку од сите останати фактори во општеството

Македонија има 18.897 неписмени лица, објавен трет сет податоци од пописот

Ана Ололовска

Симовски: Направивме попис, но последниве четири години немаме вработено ниту еден човек, а напуштија повеќе од 100

Маја Илиевска-Пачемска

Бизнисменот Кирил Лазаров: 100 000 стари жители повеќе и 200 000 млади луѓе помалку е огромниот предизвик по економската одржливост на државата, а не што сме по вера и нација

Ана Ололовска

Демократската Партија на Турците не ги прифаќа резултатите од Пописот

А1он

Демократски сојуз: Резултатите од пописот не се одраз на реалноста