Упадот во А1 телевизија бил клучен да се извадат и предадат прислушуваните разговори

Од:

Главен момент кој го убедил Звонко Костовски дека мора да се извадат телефонските разговори е настанот кога со полиција се направи упад во телевизијата А1. Ова значеше дека на власт е семоќна структура која доколку продолжи така нема да може да се контролира, сведочи свиркачот Ѓорги Лазаревски кој заедно со Звонко Костовски ги извадија незаконски прислушуваните разговори од МВР.

-Звонко исто како мене сметаше дека нешто треба да се стори за да не се злоупотребуваат системите кои треба да служат за безбедност, а не за набавување информации од граѓаните. Додека јас и Звонко проучивме начин како може да се вадат податоци се случи поврзувањето со Верушевски кој што долги години не живееше тука односно беше на дипломатска мисија во Рим, вели Лазаревски.

На средбата со Верушевски, Лазаревски кажа дека бил отворен кон него и му кажал какви размислувања има. На ова Верушевски одговорил дека информациите мора да се зачуваат и анализираат.

Лазаревски истакна дека до тој момент немале некоја значајна бројка на експортирани информации односно дека вистинското вадење започнало откако бил воспоставен контакт со Верушевски.

Предавањето на првиот диск кој Звонко му го дал на Лазаревски се случило во ходниците на МВР. Лазаревски веднаш потоа го дал на Верушевски. Потоа следеле повеќе предавања на дискови во период од една година, за подоцна да се префрлат на усб стикови. Свиркачите направиле база на податоци која ја крстиле „Алес“ и која за кратко време станала доста голема.

Виктор Јованов

Би можело да ве интересира

Пресуда: 300 евра казна и 3 години забрана за влез за уапсените бугарски државјани

Анита Петровска Рајковиќ

ЕУ бара од нашите судови да одземаат се што се украло, а не само мобилни и автомобили

Орце Костов

Амбасадата на САД го следи ослободувањето на Мијалков: Без оглед на судските одлуки, остануваат санкциите

Кристијан Ландов

Судскиот мониторинг покажува: Многу веројатно предметот за прислушкувањето и Мијалков да застари

Кристијан Ландов

Апелација се правда за ослободувањето на Мијалков: Пресудата беше нејасна и неразбирлива

Кристијан Ландов

Одбраната нa Мијалков: Одлуката на Апелациониот суд е праведна, заснована е на докази и факти

Ана Ололовска