Препораки на МЖСПП за управување со отпад за лицата во карантин или самоизолација

Од:

Личниот отпад (како хартиени марамчиња, крпи за чистење за еднократна употреба, маски или ракавици) се одлагаат безбедно во вреќи за отпад за еднократна употреба, вреќите наполнети најмногу до две третини од нивниот капацитет, спакувани во втора вреќа и убаво затворени, се безбедни за одлагање во вообичаениот контејнер за отпадоци од домаќинството, додека другиот отпад од домаќинствата се отстранува на вообичаен начин, препорачаа од Министерството за животна средина и просторно планирање.

Препораките, МЖСПП ги објави препораките за управување со отпад за лицата кои се во карантин или самоизолација со сомнителен случај во домот.

Од Министерството укажаа дека потребно е носење на заштитна опрема на комуналните работиници, односно сите собирачи на отпад, и применување на претходно изнесената процедура за отстранување на заштитната опрема од страна на сите лица кои ја користат во рамки на своето работење.

Би можело да ве интересира

Во последното деноноќие нови 120 починати од коронавирус на Флорида

А1он

Во Србија регистрирани нови 11 починати од Ковид-19

Горјан Грнчаровски

Во изминатите 24 часа во Хрватска е регистриран 91 нов случај на коронавирус

Горјан Грнчаровски

Преглед на состојбата со Ковид-19 во светот

А1он

Нова студија: Во Швајцарија повозрасните подобро се справуваат со пандемијата од младите

А1он

Арменд Земај бара преиспитување на одлуката на македонските власти за задолжителни тестови за влез во нашата земја

А1он