Маричиќ, Јовески и Здравев ќе ја презентираат методологијата за прочистување на правосудството

Од:

Министерот за правда Бојан Маричиќ, државниот јавен обвинител Љубомир Јовески и претседателот на Судскиот совет Киро Здравев, денеска на заедничка прес-конференција во Клубот на пратеници ќе ја презентираат усвоената методологија за проверка на работата на правосудството.

Советот за реформи во правосудството во понеделникот го потврди Интерниот план на Судскиот совет за следење и оценување на работата на судовите, судиите и претседателите на судовите за 2021 година.

Беа потврдени и двете веќе усвоени методологии, од кои едната за оценување на работата на судија врз основа на исполнетост на квалитативните критериуми за судиско работење, а другата за квалитативно оценување на претседателите на судовите. Овие документи ќе бидат патоказ за тоа на кој начин следната година ќе се направи проверка на работата на судството.

Советот ги одобри и идните активности за оценување на работата на јавните обвинители, преку утврдените критериуми содржани во Правилникот за оценување на работата на јавните обвинители, донесен од Јавниот обвинител на Северна Македонија.

Би можело да ве интересира

Ковачевски за Мицкоски: Прикривање на докази е кривично дело, ако ги има, треба да ги достави до МВР или ОЈО

Лога: Очекувам брза екстрадиција, списите денеска ќе ги пратиме по електронска пошта и преку амбасадата

Александар Тодески

Спасовски: Ќе има кривична пријава за возачот на Палевски, адвокатот е задржан во полициска станица

Александар Тодески

Адвокатот Стојков кој го однесе Палевски во Белград на распит во полициска станица

Александар Тодески

Обвинителството го изготви барањето за екстрадиција на Љупчо Палевски

Орце Костов

Осомничените за убиството на Вања Ѓорчевска донесени во Кривичниот суд

Александар Тодески