ЦИВИЛ предлага 8 март да биде прогласен за неработен ден за сите жени во земјата

Од:

Правата на жените се човекови права што веќе 70 години се заштитени со меѓународното право и Обединетите нации. Жените имаат право да живеат ослободени од насилство, ропство и дискриминација. Жените имаат еднакви права да се школуваат, да поседуваат имот, да гласаат и да заработат фер и еднаква плата како и сите други вклучени во пазарот на трудот. За жал, насекаде во светот, па и во земјава жените и девојките се соочуваат со негирање на нивните права, дискриминација и насилство, едноставно, поради нивната родова припадност, велат од ЦИВИЛ.

dobivaj vesti na viber

По повод Меѓународниот ден на правата на жените, 8 Март, ЦИВИЛ уште еднаш го крева гласот во поддршка на сите жени во светот и бара да се стави крај на дискриминацијата и насилството против жените.

ЦИВИЛ бара од институциите да престанат со декларативните заложби и доследно да ги спроведат сите закони за заштита на човековите права и слободи и за заштита од дискриминација по родова основа. Институциите на државата и на локалната самоуправа, како и општеството во целост, мора да работат на еманципација и почитување на правата на жените.
Политиките и практиките мораат да се подобрат веднаш, без одложување, веќе до крајот на денешниот ден. Секој што го чита или слуша ова соопштение мора да преземе итни чекори за унапредување на правата на жените.

ЦИВИЛ бара од Владата да подготви законски мерки и да воведе практики на најостро санкционирање на секоја постапка што жената ја става во подредена положба или ја дискриминира на работното место, во семејството, во јавноста или на кое било друго место или ситуација. Медиумите и граѓанските организации мораат да манифестираат повисока одговорност и да работат на граѓанска едукација за правата на жените.

ЦИВИЛ предлага 8 март да се прогласи за неработен ден на сите жени во земјата.

Правичната застапеност на жената од 50% во институциите и во структурите за донесување на одлуките се подразбира и мора да се спроведе веднаш.

Би можело да ве интересира

Креативна работилница „Обединети против насилството“

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Ласкова: Идната година половина од парламентарците ќе бидат жени

Сандра Бошковска

Џиновски гради пловеа по каналите во Амстердам за Денот на жената

ВИДЕО: Традиционален марш во организација на Форумот на жени на СДСМ

Сандра Бошковска

Традиционален марш во организација на Форумот на жени на СДСМ

ВИДЕО: Полицијата во Истанбул со солзавец спречи марш на жените