ЕЦБ: Бугарија и Хрватска имаат уште работа пред да станат дел од еврозоната

Од:

Бугарија и Хрватска имаат уште многу да работат за санирање на своите економии и за подобрување на своите институции пред еврото да стане национална валута, изјави денеска претсатвникот на Управниот одбор на Европска централна банка (ЕЦБ), Фабио Панета.

– Преземените реформи од двете држави нема да ги поправат сите дисбаланси и слабости со кои се соочуваат, потребен е поголем напредок во управувањето, нивната правна рамка и целокупниот квалитет на институциите, истакна Панета.

Бугарија и Хрватска на 10 јули беа примени во Европскиот механизам на девизен курс (ЕРМ II), при што во следните две години треба да имаат инфлација, како просечната инфлација во Европска Унија. А потоа најрано во во 2023 година можат да станат дел од еврозаоната.

Би можело да ве интересира

Најголем дел од новозаболените во Словенија се увезени случаи на Ковид-19 од Хрватска

А1он

Бугарија ги отвора училиштата, задолжително мерење температура и дезинфекција на раце и обувки

А1он

За време на вонредната состојба во Бугарија, значително е зголемен бројот на абортуси

А1он

Во Хрватска втор најголем дневен пораст на нови случаи на Ковид-19 од почетокот на пандемијата

А1он

Рама приватно ќе го пречека Милановиќ, неговиот поранешен советник

А1он

Расте бројот на нови случаи на Ковид-19 во Бугарија, Софија пак е жариште

А1он