Даноците на енергентите со најголемо учество во даноците за животна средина, за загадување со најмало

Од:

Даноците за животна средина имаат учество од 1,9 отсто во Бруто домашниот производ. Ова се податоците за 2018 година што ги објави Државниот завод за статистика и според објавените податоци тие се непроменети во однос на 2017 година.

dobivaj vesti na viber

Во даноците за животна средина најголемо учество имаат даноците за енергенти со 66,5 отсто, потоа следат даноците за транспорт со 32,6 отсто и даноците за загадување со 0,9 отсто.

Во 2018 година во земјава биле платени даноци за животната средина во износ од 12.760.6 милиони денари, што е за 12,6 отсто повеќе отколку во 2017 година.

Најголем пораст бележат даноците за енергенти во секторите Рударство и вадење на камен и Градежништво. Ваквото зголемување е резултат на зголемените акцизи на горивата.

Би можело да ве интересира

Ковачевски: До 2023 намалување на персоналниот данок во ИТ од сегашни 10 на 0 проценти

Ана Ололовска

Најбогатите Американци годишно затајуваат 175 милијарди долари данок

Со системот на е-даноци нема да има човечки фактор при собирање на данокот, вели вицепремиерот Николовски

Општините просечно наплатуваат по 81 % од пресметаниот данок на имот, половина од парите од данок на имот се прибираат од Скопје

Катерина Павлова-Николовска

Имотот што не се користи ќе се оданочува трипати повеќе

Катерина Павлова-Николовска

Дојче банк: Работниците кои работат од дома да се оданочат со плус пет отсто

Жарко Настоски