Зошто пивото има толку добар вкус?

Од:

Научниците открија зошто пивото има толку добар мирис и вкус.

Квасецот во пивото успева да имитира мирис на овошје, за да привлече мушички и така да си обезбеди пренесување до друго тло погодно за размножување.

Токму хемикалиите кои предизвикуваат такви мириси се клучни за вкусот на пивото и виното.

Истражувачот, Кевин Верстрепен рече дека две навидум неповрзани видови – квасец и мушички – имаат развиено интересна симбиоза врз основа на мирисот.

– Мушичките се хранат со квацес, а тој има корист од нивното движење, рече тој.

Од соја квасецот зависи и разликата во вкусот на различните пива и вина.

Овие микроорганизми го  јадат шеќерот во пијалакот и го претвораат во јаглен диоксид и алкохол. Ослободениот гас во лебот предизвикува растење на тестото, додека алкохолот испарува во текот на печењето.

Меѓутоа, во пивото и пенливите вина и алкохолот и јаглен диоксидот се задржуваат.

Би можело да ве интересира

Приведен е скопјанецот во чиј двор беа пронајдени четворица малолетници во бесознание

A1on

Индија: 34 лица починаа, а 80 завршија во болница откако пиеле отровен алкохол

Горан Наумовски

Група деца се затруле со чист алкохол во Белградски клуб: Последиците може да бидат страшни

А1он

Пивата, соковите и минералната вода од утре со гарантирана пониска цена

A1on

64-годишен возел велосипед со 4,61 промили алкохол во крвта

Петнаесетгодишно девојче од Русија на забавата испила силен алкохол, следниот ден починала