Во виенските училишта се воведуваат „гаргара“ тестови за Ковид-19

Од:

Австриското Министерство за образование во соработка со градот Виена воведе брзи „гаргара“ тестови за Ковид-19 во училиштата.

Со такви тестови беа тестирани патниците кои се враќаа во Австрија од Хрватска во август.

Со „гаргара“ тестот е возможно да се тестираат поголем број луѓе за кратко време. За тестирањето се користи вода за гаргара, а резултатите се готови во рок од 24 часа.

Тестирањето по потреба ќе го извршуваат мобилни медицински екипи. Додека за тестирање на учениците помлади од 14 години ќе се бара согласност од родителите.

Училиштата треба да обезбедат доволно големи простории или простор на отворено каде ќе се врши тестирањето. Директорот на училиштето ќе ги известува негативните, додека Здравствениот институт ќе известува за позитивните случаи.

Би можело да ве интересира

Во Велика Британија 20.890 новозаразени, починале 102 лица – највисоко ниво на тревога во Нотингем

Жарко Настоски

Во Реџина 21 фудбалер заразен со коронавирус

Жарко Настоски

Во САД 63.195 новозаразени, починале 380 лица

Жарко Настоски

Во Франција дневно има 100.000 нови случаи на Ковид-19, смета Научниот совет

Жарко Настоски

Во Црна Гора заразени 97 ученици и 92 наставника, во самоизолација 558 лица

Жарко Настоски

Совет на министри на ЕУ: Физичките состаноци на апсолутен минимум

Жарко Настоски