СЗО во Берлин формира центар за одговор на пандемии

Од:

Светската здравствена организација (СЗО), заедно со германските власти, во Берлин ќе формираат центар за анализа на податоци за пандемии и епидемии со цел спречување и ефикасна реакција, се наведува во соопштението од седиштето на СЗО во Женева.

„СЗО и Германија ќе формираат нов глобален центар за податоци за пандемии и епидемии, надзор и аналитички иновации“, се вели во соопштението.

Центарот со седиште во Берлин „ќе соработува со партнери од целиот свет“. Ќе ги анализира информациите за да „предвиди, спречи и идентификува ризици од пандемии и епидемии во светот, како и да се подготви за нив и да изгради адекватен одговор“.

Би можело да ве интересира

СЗО објави публикација со листа на лекови кои треба да се подготват во случај на нуклеарен напад

Берлин нуди помош во истрагата за хеликоптерската несреќа во Украина

А1он

Извршниот директор на фондацијата Гејтс најави најголем годишен буџет досега

А1он

На 27 јануари седница на СЗО за оправданоста на вонредната здравствена ситуација поради Ковид-19

А1он

СЗО: Порастот на заразени во Кина не би требало да има поголемо влијание врз Европа

А1он

СЗО бара од Кина точни и реални податоци за заразени со коронавирусот