Пандемијата предизвика драстичен пад на емисиите на штетни гасови

Од:

Поради рестриктивните мерки воведени поради пандемијата со Ковид-19  забележан е најголем пад на емисиите на штетни гасови, кои предизвикуваат ефект на стаклена градина, во првата половина од годината, соопштија научниците од пекиншкиот Универзитет Цинхуа.

Тие тврдат дека е забележан многу поголем пад на мисиите на штетни гасови од времето за финансиската криза во 2008 година, дури падот е поголем и од време на Втора светска војна.

Според податоците во кои е вклучено часовите на производство на електрична енергија, сообраќајот во повеќе од 400 градови во светот, секојдневните летови и месечните податоци за производство, научниците утврдиле дека за 8,8 отсто на годишно ниво се намалени емисиите на штетни гасови , што е најголем процент во историјата.

Би можело да ве интересира

Дали потеклото на вакцината ќе влијае на патувањето на граѓаните

Ландов

Матичните доктори кои не можеа да дискутираат за лекот Ивермектин, ќе гледаат снимка

Секој четврти Русин веќе е отпорен на ковид-19, тврди функционерката Попова

Жарко Настоски

Тренерот на ПСЖ Покетино се зарази со коронавирус

Жарко Настоски

Можеби никогаш нема да го најдеме „нултиот пациент“, велат од СЗО

Жарко Настоски

ВИДЕО: Српскиот епидемиолог Кон се разлути: Јас не сум ничиј подопашник!

Жарко Настоски