zlato

Економија

Грција со најмногу резерви на злато на Балканот, Македонија пред Словенија

А1он
Со резерви на злато, од 6,8 тони, Македонија е рангирана е на 79 место од вкупно 100 земји од светот, додека Албанија е последната, со
Економија

Зошто се откажуваат толку многу рудари од ископување на злато во Гана?

А1он
Кваку Бохам е загрижен за својата иднина. Со години тој и неговите четворица партнери рудари во златен ископ, едвај преживуваат во мала соба покрај патот
Економија

Глобалната побарувачка на злато на најниско ниво од 2009 година

А1он
Глобалната побарувачка на злато лани забележа пад, првпат по 2009 година, како последица на намалената продажба на накит во Азија и помалите инвестици во златници
Свет

Австралиец ископал 5,5 килограми злато

А1он
Еден аматер трагач по злато ги изненадил експертите ископувајќи во австралиската држава Викторија, во близина наградот Баларат, грутка од скапоцениот метал, тежок пет и пол