slovacka

Свет

Словаците против најновата обврска да го пријавуваат отсуството од земјата

А1он
Новите законски измени, според кои Словаците ќе мора да пријавуваат доколку од земјата отсуствуваат три или повеќе месеци, предизвика многу негативни реакции во земјата, јави дописникот на
Свет

Хит на интернет: Словачкиот претседател не знае граматика

А1он
Словачкиот претседател Иван Гашпарович не знае граматика, се шири како вест на Интернет заедно со фотографија на текст кој го напишал шефот на словачката држава. – Навистина
Свет

Земјите на Вишеградската група ќе формираат заедничка борбена група до 2016 година

А1он
Премиерите на Полска, Чешка, Словачка и Унгарија, земји здружени во Вишеградската група (В4) заедно со претставници на Франција и Германија се договориле за продлабочување на
Свет

Словачкиот премиер добил коверт со бел прав

А1он
Канцеларијата на словачката Влада добила коверт со непознат бел прав, кој бил адресиран до премиерот Роберт Фицо, објави  весникот „СМЕ“, повикувајќи се на телевизијата ТА3.
Свет

Словак ставил пиротехника во отвор за вентилација и загинал откако му била разнесена главата

А1он
Новата година во Словачка започна со хорор во вистинска смисла на зборот откако пиротехника направена во домашни услови му ја откина главата на 60-годишен Словак.
Свет

Чесите и Словаците по разводот, најмногу се сакаат меѓу себе

А1он
Чесите и Словаците, 20 години по “кадифениот развод”, распадот на поранешната заедничка држава, сега заедно во европската унија,стабилно, најмногу се сакаат – едни со други.