rabotnicki prava

Свет

Во Португалија работниците кои имаат деца под 12 години нема да работат за викенд

А1он
Врховниот суд на Португалија пресуди дека компаниите нема да можат да ги обврзуваат работниците да работат во сабота и недела ако имаат деца помлади од
Економија

МТСП: Започнува интезивна работа на новиот Закон за работни односи

А1он
Министерството за труд и социјална политика од утре започнува со интезивна работа на новиот Закон за работни односи, со цел креирање на нов системски закон
Македонија

Синдикатот бара на определено време да се работи најмногу една година, а породилното да трае 12 месеци

А1он
Договорите за работа на определено време да не траат подолго од една година, породилното отсуство да трае најмалку 12 месеци, Ковид-19 да се третира како
Македонија

Прилеп: Зачестија трудовите инспекции, а состојбата со кршењето на работнички права не се менува

А1он
Во пандемијата се зголемија контролите на трудовиот инспекторат, особено вонредните, а прекршувањата на работничките права остануваат исти. Невладината „Достоинствен работник“ од Прилеп спроведува проект за
Македонија

ССМ и Инспекторатот за труд ги повикуваат работниците да ги пријават газдите кои го кршат законот

А1он
Работниците треба да се охрабрат и да ги пријавуваат сите прекршувања од работен однос, заклучиле денеска на заедничка средба претставници од Сојузот на синдикати на
Македонија

Шахпаска на средба со „Гласен текстилец“: Работниците да го пријават секое прекршување на нивните права

А1он
Почитување и унапредување на правата на работниците, како и усвојување целосно нов и усогласен закон за работни односи кој ќе ги одразува потребите и на
Економија

Се работи на нов закон за работни односи, кој треба да ги унапреди работничките права

А1он
Унапредување на работничките права, зајакнување на социјалниот дијалог и колективно договарање, треба да овозможи новиот закон за работни односи за кој повеќе од година и
Македонија

Шест пати повеќе прекршувања на работничките права од пријавеното кај инспекторите

А1он
Невладините организаци од источниот регион евидентирале значително поголем број прекршувања на правата на работниците во однос на поднесените пријави во Инспекторатот за труд што влијае
Магазин

Истражување: Информираноста на младите за работничките права на многу ниско ниво

А1он
Според истражувањето што го реализираше Центарот за напредни студии на Југоисточна Европа – Универзитет од Ријека вд Хрватска во рамки на проектот „Права на работа,