mediumska pismenost

Македонија

Мнозинството студенти и пензионери подложни на дезинформации – не ги препознваат лажните вести на интернет

Петар Клинчарски
Препознавањето на дезинформации зависи од медиумската писменост. А тоа е прилично слабо кај голем дел од граѓаните. Ова го покажа истражувањето на Институтот за комуникациски
Македонија

Лажни вести шири кој ќе стигне, медиумската писменост мора да се вметне во образованието

А1он
Секојдневно сме „бомбардирани“ од дезинформации, лажни вести или полувистини. Популацијата на возраст од 15 до 34 години речиси никогаш не ги проверува информациите што ќе
Македонија

Само 5 до 7 проценти од наставата опфаќа теми за медиумска писменост

А1он
Терминот „медиумска писменост“ е непознат за наставните програми и планови во Македонија, а не е застапен ниту во еден стратешки документ. Само 5 до 7