k15

Економија

Во буџетот за 2022 не се планирани пари за исплата на К-15 за јавниот сектор, вели Бесими

А1он
Министерот за финансии Фатмир Бесими денеска изјави дека во Предлог-буџетот за 2022 година не се планирани средства за исплата на К-15 во јавниот сектор. –
Економија

НСОН: Зошто секторот образование е изземен за „К-15“

А1он
Независниот синдикат за образование и наука (НСОН) будно ги следи случувањата кои го засегаат остварувањето на правата од работен однос на вработените во секторот образование
Економија

Царовска смета дека нема ништо спорно во исплатата на К-15 предвидена со колективниот договор за администрацијата

А1он
Вицепремиерката за економски прашања Мила Царовска смета дека нема ништо спорно во тоа што е предвидена исплата на К-15 во колективниот договор за државната администрација
Македонија

Хесиншки комитет регистрира исплати на К-15 од 1.000, 500 и 100 денари

А1он
Многу често работодавачите исплаќаат незначителни износи на име регрес за годишен одмор, за што говорат и документираните случаи на Хелсиншкиот комитет, во кои работодавачите неретко
Македонија

Само две компании ќе добијат казни за неисплатен К 15

Само две компании ќе добијат казни за неисплатен годишен регрес за 2018 година. Државниот инспекторат за труд по интензивните контроли од почетокот на годинава повел
Економија

Од 90 компании е побарано да им исплатат К15 на работниците по истекот на законскиот рок

Маја Илиевска-Пачемска
Пет месеци по истекот на рокот за исплата на регрес за годишен одмор, популарно наречен К15, пари од работодавците сè уште чекаат 2.757 работници. Ова
Економија

За 11 дена пристигнале 248 претставки за неисплатен К15

А1он
За 11 дена во Државниот инспекторат за труд стигнале 248 претставки за неисплатен регрес за годишен одмор. Директорот на Инспекторатот, Аљајдин Хавзиу, вели дека инспекторите
Економија

К-15 ќе се исплаќа, се утврдува начинот и висината на исплата

А1он
По информациите дека штотуку донесена, сега ќе се укине исплатата на регресот за годишен одмор, Организацијата на работодавачи и Сојузот на синдикатите договорија да продолжат