it

Економија

Македонец еден од победниците на 24тиот CodeIT, организиран од Мусала Софт, дел од Киншифт

А1он
Благојче Павлески од Прилеп е единствениот Македонец кој учествуваше и е еден од победниците на 24-тиот меѓународен натпревар по програмирање CodeIT, организиран од Мусала Софт,
Економија

Ковачевски: До 2023 намалување на персоналниот данок во ИТ од сегашни 10 на 0 проценти

А1он
До 2023 година, предвидуваме намалување на персоналниот данок во ИТ секторот од сегашните 10 отсто на 0 отсто што ќе биде силен стимул за младите
Економија

„Синами“: Нова приказна во македонскиот ИТ ќе го освојува светскиот пазар

А1он
По две децении глобална препознатливост во рамки на групацијата „Сеавус“, новата македонска ИТ компанија „Синами“ продолжува да го освојува светскиот пазар  „Иновативни софтверски решенија кои
Економија

Касперски: Пандемијата го пролонгира напредувањето на жените во ИТ

А1он
Речиси половина од жените кои работаат во технолошката индустрија (ИТ) оцениле дека пандемијата со Ковид-19 го одложило нивното напредување во кариерата, додека сличен процент истакнале
Економија

Објавена листата на обуки за ИТ-вештини и нивни даватели, може да аплицираат млади до 29 години

А1он
Дигиталниот форум  ја состави Листата на даватели на обуки за дигитални вештини и обуки за дигитални вештини согласно со Уредбата со законска сила за издавање ваучери за
Економија

Дилемите од примената на Законот за ДДВ и одданочувањето на ИТ-услугите

А1он
Стопанската Комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ, денеска ќе одржи прес-конференција на тема: Автентично толкување на член 14 од Законот за данок на
Економија

Познати и успешни жени од ИТ светот со охрабрувања за младите девојчиња да влезат во СТЕМ професиите

А1он
Полна сала млади девојчиња со внимание ги слушаа советите и животните приказни на жени- ентузијастки кои низ времето докажале дека „Таа“ го заслужува битното место
Економија

Втор циклус бесплатни обуки за напредни ИТ вештини за невработени

А1он
Започна вториот циклус бесплатни обуки за Java програмери и софтвер тестери, едни од најбараните профили на пазарот на трудот во ИТ индустријата. На проектот организиран