hidrocentrala

Економија

Ќе се гради хидроцентралата Чебрен за една милијарда евра: Владата донесе одлука која се чекаше 30 години

Орце Костов
После повеќе од 3 децении, донесена одлука со која се предвидува реализација на најважниот енергетски проект во Северна Македонија, хидроцентралата Чебрен. Владата ја разгледа и
Економија

(ВИДЕО) Ковачевски: Со браната „Конско“ обезбедуваме одржливо земјоделство за зголемено домашно производство на храна

А1он
Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, денеска ја посетија новата браната „Конско“, којашто
Економија

Тендерската постапка за ХЕЦ Чебрен влегува во втора фаза

А1он
Владата на деншната седница ја разгледа и усвои Информацијата за усвојување на тендерска документација за втора фаза во постапка за доделување на концесија за користење
Економија

На малите хидроелектрани им биле уплатени 41 милион евра повеќе поради повластени тарифи

А1он
Во периодот од 2012 до 2021 на малите хидроелектрани им биле платени 41 милион евра повеќе во однос на пазарната вредност поради користење на законски
Економија

ВИДЕО: Објавен јавен повик за изградба на ХЕ Чебрен по пат на јавно-приватно партнерство

А1он
Владата денеска објави меѓународен јавен повик за изградба на хидроелектраната (ХЕ) „Чебрен“ на Црна Река по пат на јавно-приватно партнерство (ЈПП). Јавен партнер во име
Економија

Анѓушев: Во финална фаза подготовките за објавување тендер за изградба на ХЕЦ Чебрен преку ЈПП

А1он
Подготовките за објавување на тендер за изградба на хидро електраната Чебрен по принцип на јавно приватно партнерство (ЈПП) се во финална фаза, порача вицепремиерот за
Македонија

Стабилна состојбата со браните од хидросистемот „Брегалница“

А1он
Состојбата со акумулациите од хидросистемот „Брегалница“ е стабилна, а се преземаат мерки да се спречи излевањето на водата од речните корита. Во моментот во браната
Македонија

Калиманци со 45 милиони метри кубни вода, дистрибуира на двата канала

А1он
За успешно завршување на наводнителната сезона во Источна Македонија, во акумулацијата Калиманци до денеска се акумулирани 45 милиони и 143 илјади метри кубни вода. Ваквите
Економија

Во ХЕ„Шпилје“ за шест месеци произведени 69 милиони киловат часови струја

А1он
И покрај неповолната хидрологија на дебарското сливно подрачје, кое ги опфаќа реките Радика и Црн Дрим, во периодот јануари-јуни годинава, со целосна оптимизација на сите
Македонија

Се отвора изложбен центар во ХЕЦ „Матка“

А1он
ЕВН Македонија денеска официјалното ќе го отвори Изложбениот центар „Матка“. Центарот се наоѓа на локацијата на една од најстарите хидроцентрали во нашата земја – Хидроцентралата