hera

Македонија

„Хера“: За Ромките во државава се уште има предрасуди, отколку работните места

А1он
Педесет години од воспоставувањето на 8 април како Меѓународен ден на Ромите, Ромките во Македонија и натаму мака мачат да влезат на пазарот на трудот
Македонија

Поддршка од 93 граѓански организации за приоретизирање на родовата рамноправност во основно образование

А1он
Вкупно 93 граѓански организации изразија поддршка за приоретизирањето на родовата рамноправност и на заштитата од дискриминација и насилство во предлог-концепцијата за реформи во основното образование.
Македонија

Кампања за лицата со интелектуална попреченост на Специјалната олимпијада Македонија и ХЕРА

А1он
На Меѓународниот ден на лицата со интелектуална попреченост, Специјалната олимпијада Македонија и Здружението ХEРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување – Скопје, вчера отпочнаа
Македонија

ХЕРА: Владата да ги гарантира здравствените услуги на бремените жени

А1он
ХЕРА упати порака до Владата на Република Северна Македонија дека потребите на жените поврзани со сексуалното и репродуктивното здравје не треба во ниту еден момент
Видео Македонија

ВИДЕО: Родителите се согласуваат во училиштата да се предава сеопфатно сексуално образование

Ана Василевска
Близу 90 отсто од родителите се согласуваат да се воведе сеопфатно сексуално образование во основните училишта, покажуваат резултатите од истражувањето што го спровела Асоцијацијата за
Македонија

ХЕРА: Сексуалното образование да се изучува како изборен предмет во основните училишта

А1он
На конференцијата за сеопфатно сексуално образование (ССО) „Чук, чук, се извинувам што ви пречам на часот, ССО имате?“, што ХЕРА ја организира, беа презентирани предлог-модели
Македонија

Четири семејства од Куманово годинава побарале помош во семејниот центар Хера во Скопје

А1он
Жртвите на семејно насилство од Куманово можат да побараат помош во првиот семеен центар Хера во Скопје, кој функционира од 2013 година. Претставниците од организацијата
Македонија

Регионална средба за одржливост на сервисите за ХИВ и туберкулоза

А1он
Регионална консултативна средба за обезбедување одржливост на сервисите за ХИВ и туберкулоза ќе се одржи денеска во Скопје, во организација на ХЕРА. На средбата воведни
Македонија

„Маргини“ и „ХЕРА“: Ниту една од нашите сугестии не беше земена во предвид во финалната верзија од Стратегијата за образование

А1он
Коалицијата Маргини и ХЕРА со писмено соопштение реагираат по повод донесувањето на Сеопфатната стратегија за образование 2018-2025. „Имајќи го предвид проблемот со сериозното отсуство на