Васил Стерјовски во албанскиот Парламент: „Бугарскиот амбасадор во Тирана, ветил компјутери и барал изучување на бугарскиот јазик во Пустец“

Од:

Македонската заедница во Албанија, според пратеникот на „Македонска алијанса за европска
интеграција“, изминатите години, се соочува со растечки тренд и континуирани напори на бугарските власти да го асимилираат нашето малцинство.

„И тогаш, ние, како Македонска заедница во Албанија, остро протестиравме, реагиравме дека сме против негирање на правата и слободите на секоја личност, група граѓани или заедница, но во овој
случај не станува збор за бугарско малцинство! Такво малцинство во Албанија не постои! Укажавме и потврдивме дека се работи за егзистенција на македонското малцинство и дека признавањето на
бугарско малцинство значи геноцид за Македонците во Албанија. Истовремено, посочивме, дека Бугарија ќе го злоупотреби своето членство во Европската унија со цел да ја продлабочи горенаведената цел: Асимилација на македонската заедница во Албанија и создавање
непостоечка бугарска заедница“, рече Стерјовски.

Стерјовски посочи дека, пред две години, Албанија го донесе Законот за заштита на правата на малцинствата, предложен од Министерството за европа и надворешни работи.

Законот според пратеникот нотира постоењето на осум национални малцинства: Грците, Македонците, Власите, Србите, Црногорците, Бошњаците, Ромите и Египтајните.

„Во законот, не пишува каде живее ова малцинство во Албанија, но Бугарија повикувајќи се на овој закон, својата пропаганда ја насочи во регионите каде што традиционално живее автохтоното македонско малцинство во Албанија: Во областите Преспа, Голо Брдо и Гора, како и во селото Врбник во Деволската област“, истакна Стерјовски.

 

Би можело да ве интересира

Почина Неџмије Хоџа,сопруга на Енвер Хоџа

А1он

Албанија: 13 сомнителни случаи за коронаврус – сите негативни, издвоени дополнителни милион долари за опрема

А1он

Лавров и Рама подржуваат дијалог за Косово, но Русија бара формирање на ЗСО, а Албанија признавање од Србија

А1он

Од Шпанија вратени 26 албански државјани

Ана Ололовска

За изгубени судења во Стразбур албанската Влада има 18 милиони евра заостанати обврски

Ана Ололовска

Прва жртва на свински грип во Албанија

Ана Ололовска