Грчката претседателка Сакеларопулу: Ќе биде потребно време да се урнат стереотипите што произлегуваат од родовата нееднаквост

Од:

Никакво прифаќање и толеранција за насилството врз жените. Казна за виновните, воспоставување структури за поддршка и заштита на жртвите и најважно, промена на семејната и социјалната парадигма, преку едукативни и советодавни процеси, порачува грчката претседателка Катерина Сакеларопулу нејзиниот официјален „Фејсбук“ профил, по повод Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, за кој вели дека е „симболичен потег со големо значење, што повикува на будност и акција“.

-Ќе биде потребно време да се срушат стереотипите што произлегуваат од родовата нееднаквост и идеолошки го опкружуваат феноменот, честопати стигматизирајќи ја жртвата, а не виновникот, создавајќи колективна толеранција за дела што се морално и кривично казниви. Но, дотогаш, единствениот начин е строго спроведување на постојната законска рамка и создавање средина за поддршка на жените кои биле или се злоупотребени, напиша Сакеларопулу.

Грчката претседателка додава дека физичкото, сексуалното, психолошкото и економското насилство врз жените е „глобален феномен, со уникатна историска издржливост, со болни импликации“ и истакнува дека „доминацијата на патријархалните структури, предодреденоста на родовите улоги и дискриминацијата меѓу половите го репродуцираат проблемот, а сега и го влошуваат“.

Сакеларопулу се задржува и на пандемијата, велејќи дека финансиските проблеми, присилниот соживот во ограничениот простор, поради карантинот и промената на секојдневието, „создаваат експлозивна атмосфера што е поволна за појава на семејно насилство“.

Би можело да ве интересира

Грција го продолжи карантинот за една недела, од 1 февруари се отвораат средните училишта

Жарко Настоски

800 килограми експлозивен материјал пронајдени на Закинтос

Жарко Настоски

Забраната за влез во Грција продолжена до 8 февруари

Земјотрес од 4,5 степени во близина на грчкиот остров Крит

Над еден отсто од населението во Грција ја примило вакцината против коронавирусот

Жарко Настоски

Грција очекува со Бајден уште повеќе да ги зајакне односите со САД

Жарко Настоски