Балканската мафија е клучна во шверцот на дрога во ЕУ

Од:

Криминални мрежи од Западен Балкан станаа клучни играчи на регионалниот пазар на дрога и на пазарот на Европската унија, се вели во извештајот на Агенцијата за лекови на блокот (EMCDDA).

Извештајот покажа дека стратешката географска положба на земјите како Албанија, Црна Гора, Северна Македонија, Србија, Босна и Херцеговина и Косово, во комбинација со големата побарувачка за дрога, особено во Европската унија и Турција, ги забрза активностите на криминалните групи.

„Некои земји од ЕУ се на рути за трговија со луѓе кои минуваат низ Западен Балкан пред повторно да влезат во ЕУ. Тоа значи дека трговските текови може да бидат сложени“, се вели во извештајот на агенцијата, кој е дел од поголема регионална студија спроведена помеѓу 2019 година. и 2022 година.

Значајните дијаспори во регионот во ЕУ, исто така, претставуваат збир на поединци кои можат да бидат експлоатирани или регрутирани во овие мрежи, се вели во извештајот.

ЕМЦДДА објави оперативно присуство на групи од Западен Балкан во Белгија и Холандија, каде пристаништата во Антверпен и Ротердам се важни за дистрибуција и увоз на дрога во ЕУ. Германија, Италија, Шпанија, Швајцарија и Велика Британија се исто така важни локации за овие групи во однос на пазарите на кокаин, хероин и канабис во Европа, според EMCDDA.

Овие мрежи слични на мафија, исто така, ја усвоија најновата достапна технологија за подобрување на ефикасноста на производството на дрога, шверцот и перењето пари, се вели во извештајот. Тие вклучуваат комплексна опрема за одгледување во затворени простории, дронови или употреба на криптовалути и шифрирани комуникации.

И земјите од Западен Балкан и Европската Унија служат како засолништа за криминалците кои се кријат од ривалските криминални групи или од органите на редот.

„Се наведува дека членовите на италијанските и турските криминални мрежи ја избегнуваат правдата криејќи се на Западен Балкан, додека руски криминални организации се верува дека се вклучени во активности за перење пари долж брегот на регионот“, соопшти ЕМЦДДА.

Би можело да ве интересира

Орбан: Ќе ја загубиме Србија

Преку проект на Светската банка ќе се модернизираат и ќе се поврзуваат платните системи на Западен Балкан

О’Брајaн: Граѓаните ќе имаат јасен избор во претстојните месеци, помеѓу визијата за движење кон Европа и нешто сосема друго

Ковачевски: Планот за раст најсериозната политичка потврда од ЕУ за нејзините намери за интеграција на Западен Балкан

О’Брајaн: Никогаш не сте биле поблиску до ЕУ, ајде да ја завршиме практичната работа

Копман: Планот за раст нуди значителни придобивки, може да го забрза процесот на пристапување кон ЕУ

Горан Наумовски