Во минатото пивото се ладело со помош на глечери

Од:

Да се пие ладно пиво, денес не е ништо невообичаено. Но, пред Карл вон Линде да го измисли фрижидерот пијалаците се ладеле во природен мраз во подрумите од пивара во Минхен.

Но, што е со мразот во лето? Баварците со години се мачеле да земаат мраз директно од глечерот кој бил оддалечен стотици милји. Тогаш тие биле многу поголеми од денеска, со оглед на климатските промени и долгорочната континуирана експлоатација.

Во педесеттите години на минатиот век, тоа било шанса да се заработи пари во баварските планински села, каде што работни места и немало. Тогаш можело да се добие мраз од некое замрзнато езеро кое настанало за време на постудените сезони. Самиот процес бил многу скап и комплициран.

Би можело да ве интересира

Пивата, соковите и минералната вода од утре со гарантирана пониска цена

Орце Костов

Нема извоз на германско пиво за Русија, голем проблем за пиварниците од Баварија

Пиварите од Баварија речиси и не испорачуваат пиво во Русија

А1он

СКОПСКО SMOOTH ЈА ЛАНСИРАШЕ Smooth ON – Свежа музика на само клик од тебe

Горан Наумовски

„Експензивити“: Македонците трошат 260 евра годишно на пиво

Ана Ололовска

Трагедија во Германија – пиво вредно милиони евра пропадна поради корона-кризата

Жарко Настоски