Научници велат: Не ставајте шеќер во кафето, туку сол

Од:

Нема ништо повкусно од филџан јако, црно кафе наутро, за поенергичен почеток на денот. Некои додаваат млеко, а некои пак, – шеќер…

Сепак, оние поискусни „гурмани на кафето“ често велат дека треба да ставаме сол наместо шеќер, ако веќе не претпочитаме горко кафе. Според нив, солта многу подобро „го разблажува“ вкусот.

Изгледа изненадувачки и неверојатно, но таа теорија се покажа и научно поткрепена. Имено, напис објавен во научното списание „Нејчр”, посочува дека натриумовите јони го поттиснуваат горчливиот вкус, а истовремено ја засилуваат аромата на кафето. Истиот метод – сол наместо шеќер, важи и за виното.

Сепак, треба да знаеме дека, за разлика од шеќерот, за тој ефект е потребно сосема малку сол. Значи, без претерување.

Би можело да ве интересира

Момче од Бања Лука стана хит поради „костумот“ за матурската забава

Предраг Петровиќ

(ВИДЕО) Неверојатно: Ја слушала навигацијата и со автомобилот паднала во море

Предраг Петровиќ

(ВИДЕО) Српска водителка: „Србија е двојно помала, можеби дури и повеќе од двојно помала од Америка“

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Човек отвори контејнер, а од него излезе мечка: Се уплашија еден со друг, па почнаа да бегаат

Ана Ололовска

ВИДЕО: Работник го поправаше крилото со селотејп пред да полета авионот, патниците збунето го гледаа

Ана Ололовска

Автомобил слета на првиот кат од куќата и за малку ќе завршеше во спалната соба: Како успеа да го направи ова?

Предраг Петровиќ