Која е идеалната температура за ладење на пиво?

Од:

Температурите на кои се сервираат пивата не важат за сите пива еднакво. Иако воглавно мислиме дека е доволно пивото да го чуваме во фрижидер еден час, сепак постојат некои “финти” кои како мажи должност ни е да ги знаеме.

Секако, вкусот на многу евтини пива не се менува доколку се послужат и преладени, меѓутоа доколку се одлучите за нешто поквалитетно, не треба да тргнете за ледено ладна опција.

Доколку пивото се послужи ледено ладно тоа може значително да влијае на неговиот вкус и на самото уживање во него. Од друга страна, ладното пиво полесно се пие и повеќе освежуува, но така го губите неговиот вкус. Колку пивото е поладно толку повеќе се оштетува вкусот бидејќи се губи горчината, а се зголемува слаткоста.
Препорачливи температури за одредени видови на пива:

4-7 степени се идеални за премиум пива, овошни и светли пива.

7-12 степени се иделани за американски пива, црвени, пелгиски и ирски ејл пива.

12-14 степени се идеални за горки пива, темни и шкотски ејл пива.

Меѓутоа, горчината и вкусот преставуваат основните одлики на секое пиво. Кога пиете ледено ладно пиво самите си скратувате многу од вкусот. Видовите на пива ја одредуваат и температурата на која би требало да биде послужено. Генерално, темните пива треба да се служат топли, додека светлите разладени.

Главна причина за тоа што повеќето произведувачи на пиво инсистриаат на ледено пиво е фактот што консументот нема да го почувствува лошиот вкус.
Full article

Би можело да ве интересира

Пивата, соковите и минералната вода од утре со гарантирана пониска цена

Орце Костов

Нема извоз на германско пиво за Русија, голем проблем за пиварниците од Баварија

Пиварите од Баварија речиси и не испорачуваат пиво во Русија

А1он

СКОПСКО SMOOTH ЈА ЛАНСИРАШЕ Smooth ON – Свежа музика на само клик од тебe

Горан Наумовски

„Експензивити“: Македонците трошат 260 евра годишно на пиво

Ана Ололовска

Трагедија во Германија – пиво вредно милиони евра пропадна поради корона-кризата

Жарко Настоски