Денеска е Светски ден на тоалетната хартија

Од:

Со резолуција на Генералното собрание на ОН 19 ноември е прогласен за Светски ден на тоалетната хартија со цел да се фокусира вниманието врз проблемите на луѓето кои немаат пристап до санитарно-технички средства.

Иницијативата беше поведена и утврдена на Меѓународната конференција посветена на оваа тема што се одржа во 2001 година во Сингапур.

Секоја година ОН го одбележува Денот на тоалетната хартија за да ја подигне свесноста за 4,2 милијарди луѓе кои живеат без „безбедни санитарни услови“. Според ОН, околу 60 проценти од светското население или нема тоалет дома, или нема канализација.

Би можело да ве интересира

Бројот 13 не секаде е најнесреќниот

Ана Ололовска

Cè покуси имиња во мода во Хрватска

Ана Ололовска

Пронајдена порака од Првата светска војна, испратена по гулаб

Ана Ололовска

Чудните навики и уверувања на големите умови

Ана Ололовска

Несакајќи си го откри неверството, па го дозна цела интернет-заедница

Ана Ололовска

„Локдаун“ е зборот на годината во англискиот јазик, соопшти издавачката куќа „Харпер Колинс“

Жарко Настоски