Човекот може да почине од самото губење волја за живот

Од:

Според едно ново истражување на Универзитетот од Портсмут, човекот може да почине и од самото губење волја за живот, појава позната како „болест на откажување“ или со медицински речник – психогена смрт.

Истражувачкиот тим предводен од д-р Џон Лич посочува дека таа состојба е последица од траума што за лицето се чини неизбежна, а смртта притоа е „рационална и неизбежна појава“, но не како самоубиство.

– Смртта може да се случи и само три дена по почетното повлекување во себе… Психогената смрт е реалност. Тоа не е самоубиство и не е поврзано со депресија. Тоа е едноставно откажување од својот живот и смртта обично следи по неколку дена. Тоа е многу реална состојба најчесто поврзана со тешки трауми, исакнува Лич.

Научникот смета дека тоа веројатно е предизвикано од промени во сингуларниот кортекс на мозокот, одговорен за мотивацијата кај човекот.

Би можело да ве интересира

Како да си ја зачувате кожата млада и да не изгледате старо?

Ана Ололовска

Разгледувајќи семејни слики, забележала дека бебето има смртоносна болест

Ана Ололовска

Политиката влијае на психо-физичкото здравје

Ана Ололовска

Соковите со малку шеќер подобро го хидрираат телото отколку водата

Ана Ололовска

Стресот во бременоста предизвикува растројство кај детето

Ана Ололовска

Научници работат на средство за разградување ХИВ

Ана Ололовска